PROGRAM

WSPÓŁPRACA PRODUCENTÓW ROLNYCH SPOSOBEM NA ROZWÓJ ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH

10 kwietnia 2025 roku
Concordia Design, ul. Zwierzyniecka 3, Poznań

09.30-10.00
Rejestracja uczestników, powitalna kawa
10.00-10.10
Otwarcie konferencji
Mariusz Tatka, Dyrektor CDR w Brwinowie, Oddział w Poznaniu
10.10-10.30
Współpraca podstawą przemian na obszarach wiejskich
Grzegorz Cetner, CDR w Brwinowie, Oddział w Poznaniu
10.30-10.50
Smaki powiatu poznańskiego – współpraca kulinarna regionu
Jan Babczyszyn, Instytut Skrzynki
10.50-11.10
Przedsiębiorcza kobieta na Wsi
Agata Króliczak, SER-ce Jadzi
11.00-11.40
Wielkopolskie Stowarzyszenie Winiarzy – jak powstał Wielkopolski szlak winnic
Maciej Krystowski, Paweł Gronowski, Dagmara Semrau
11.40-12.00
PRZERWA
12.00-12.45
ROZMOWA: „Mała Współpraca” – Krótkie Łańcuchy Dostaw Żywności - „Leśny Klub Kolacyjny”
Prowadzący: dr inż. Aleksander Bomberski, CDR w Brwinowie
Uczestnicy: Magdalena Zawadzka i Jakub Chwistek, Leśny Klub Kolacyjny
12.45-13.05
Krótkie Łańcuchy Dostaw Żywności - Skarbiec Lubuskich Smaków
Magdalena i Sylwester Świderscy, Gospodarstwo Rolne Malinówka
13.05-13.25
Krótkie Łańcuchy Dostaw Żywności – Pola Smaku
Barbara Mazurkiewicz-Białęcka, Gospodarstwo Sadownicze Zdrowy Owoc dr Magdalena Sot-Szewczyk, Gospodarstwo Rolno-Sadownicze
13.25-14.15
OBIAD
14.15-14.30
Innowacje w zasięgu każdego gospodarstwa – Działanie „Współpraca”
Przemysław Lecyk, CDR w Brwinowie, Oddział w Poznaniu

Innowacje w ramach działania „Współpraca” na konkretnym przykładzie – Współpraca od A do Z

14.30-14.55
Grupa Operacyjna EPI - Polski Imbir - Introdukcja uprawy imbiru w Polsce na potrzebę opracowania nowej technologii wytwarzania klarowanych napojów funkcjonalnych.
Barbara Majoch, AgriSmart Sp. z o.o.
14.55-15.20
Grupa Operacyjna EPI - BETA 4.0 - Innowacyjna technologia wytwarzania warzywnych produktów mrożonych z dodatkiem probiotyków jako szansa na poprawę opłacalności produkcji buraka ćwikłowego i konkurencyjności gospodarstw rolnych
dr inż. Monika Przeor, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
15.20-15.45
Grupa Operacyjna EPI – Vebeer - Warzywa w produkcji funkcjonalnych nisko- i bezalkoholowych napojów piwnych na bazie wytłoczyn warzywnych będących produktem ubocznym w procesie wytwarzania napojów
dr hab. Barbara Stachowiak, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
15.45-16.00
Podsumowanie, Zakończenie konferencji
Mariusz Tatka, Dyrektor CDR w Brwinowie, Oddział w Poznaniu

ORGANIZATOR

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Poznaniu
ul. Winogrady 63
61-659 Poznań

WWW: www.cdr.gov.pl
Facebook: /CDRpoznan

LOKALIZACJA

Concordia Design
Zwierzyniecka 3
60-913 Poznań
Polska